Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΧΥΤΑ Φλόκα κ απορρίμματα Δήμου Πατρέων


Μικρή Αναφορά στο φλέγον ζήτημα της μεταφοράς απορριμμάτων της Πάτρας στο ΧΥΤΑ Φλόκα. Παραθέτουμε το άρθρο της εφημερίδας «Αχαγιώτικα Νέα» που περιγράφει λεπτομερώς όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωταρχικό ζήτημα το ΧΥΤΑ Φλόκα.

Κατά της μεταφοράς απορριμμάτων της Πάτρας στο ΧΥΤΑ Φλόκα ο δήμος Δυτικής Αχαΐας  

Σε μια αίθουσα που κυριολεκτικά είχε κατακλυσθεί από πολίτες της Ωλενίας αλλά κι ολόκληρης της Δυτικής Αχαΐας συνεδρίασε τη Δευτέρα 7 – 2 – 2011, στα Λουσικά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξή του: «ΧΥΤΑ Φλόκα».
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αναλυτική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Βασιλειου Καούρη. Ο κ. Καούρης στ πρώτο από τα τρία μέρη της εισήγησής του αναφέρθηκε εκτεταμένα στο χρονικό διάστημα της δημιουργίας του ΧΥΤΑ Φλόκα στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού καθώς και στις προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ (προβλεπόμενος χρόνος ζωής του σε σχέση ,ε το συγκεκριμένο όγκο απορριμμάτων που μπορεί να δέχεται) και κατεστησε απόλυτα σαφές το γεγονός ότι οποιαδήποτε υπέρβαση των προδιαγραφών λειτουργίας του – όπως αυτή που αλαζονικά, κατά παράβαση της νομιμότητας και του περιφερειακού σχεδιασμού, αγνοώντας τις κοινωνικές αντιδράσεις της περιοχής, δυναμιτίζοντας σχεδόν αναπόφευκτα την κοινωνική συναίνεση που άλλωστε για συγκεκριμένους λόγους κι όχι γενικά κι αόριστα έχει επιτευχθεί και με εκ των άνω επιβαλλόμενες διαδικασίες φέρεται να επιδιώκει ο Δήμος Πατρέων – θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα το σύντομο τέλος της ζωής του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ.
Στη συνέχεια ο κ. Καούρης αναφέρθηκε στο φορέα διαχείρισης (Φ.Ο.Σ.Δ.Α.) της περιοχής μας και κάλεσε τα μέλη της διοίκησής του  να παραιτηθούν και να μην οχυρώνονται πίσω από τη δυνατότητα παράτασης της θητείας κάποιων συλλογικών οργάνων που επιτρέπει ο Καλλικράτης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 επειδή η θέση τους στη διοίκηση του φορέα ήταν συνέπεια του αξιώματος τους ως αιρετών των εξυπηρετούμενων Δήμων και των θέσεων που κατείχαν πριν και σήμερα δεν κατέχουν.
Στο τρίτο μέρος της εισήγησής του  ο κ. Καούρης αφού εξέφρασε έναν προβληματισμό που, όπως ανέφερε, εκ των πραγμάτων και των εξελίξεων προκύπτει σχετικά με τους αναγκαίους όρους σωστής λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που μελλοντικά που μελλοντικά προβλέπεται να κατασκευαστεί – όποτε αυτό καταστεί δυνατό – , το κόστος που θα επιφέρει στον καθένα συνδημότη η διαχείριση των απορριμμάτων από αυτό καθώς και τις ενδεχόμενες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, κατέληξε καλώντας όλους τους Συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου να υπερψηφίσουν τρεις θέσεις:
1)     Να αποφασίσουν κάθετα και ξεκάθαρα εναντίον οποιασδήποτε μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα είτε αυτά προέρχονται από το Δήμο Πατρέων είτε από οποιοδήποτε άλλο Δήμο πέραν των δήμων της 2ης διαχειριστικής ενότητας
2)     Να απαιτήσουν την άμεση παραίτηση της Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης.
3)     Να περιφρουρήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φλόκα και τις προδιαγραφές κατασκευής του εργοστασίου ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις σημερινές τεχνολογίες αιχμής.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο προσκληθείς ειδικά για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ως Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, πρώην δήμαρχος Δύμης κ. Διονύσιος Γκοτσούλιας ο οποίος αφού μετέφερε μήνυμα του πρώην δημάρχου Ωλενίας κ. Γρηγορίου Αλεξόπουλου – που επίσης είχε προσκληθεί ως Πρόεδρος του Φορέα, αλλά δεν παρέστη – αρχικά διατύπωσε την άποψη ότι δε θεωρεί αναγκαία την παραίτηση της τωρινής Διοίκηση του Φορέα εξέφρασε την πεποίθησή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι : «…δεν υπάρχει από τον περιφερειακό σχεδιασμό ούτε υποχρέωση του ΧΥΤΑ Φλόκα να δώσει λύση στην Πάτρα ούτε υφίσταται κανένας κίνδυνος να υποχρεωθούμε σε κάτι σχετικό…Αντίθετα πρέπει να μας απασχολεί ο έλεγχος και η λειτουργία του ΧΥΤΑ και του εργοστασίου και το αν και το πότε αυτό θα γίνει…».
Ακολούθως πήρε το λόγο ο επίσης ειδικά προσκληθείς πρώην αντινομάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος ο οποίος τόνισε στην τοποθέτησή του, τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργούνται στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων και υποσχόμενος στην ανεύρεση λύσεων ζήτησε μετριοπάθεια και συναινετικές διαδικασίες.
Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ο οποίος έδωσε το πολιτικό στίγμα και μίλησε για τη μέγιστη πολιτική σημασία της υπό εξέλιξη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το καυτό ζήτημ ατων απορριμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον υψηλό πολιτικό και κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το ανώτατο θεσμικό αυτόδιοικητικό όργανο που χαράζει πολιτική και αγωνίζεται αυτοτελώς και αυτοδυνάμως να αντιμετωπίσει υπεύθυνα και να λύσει τα προβλήματα που γεννιούνται στην εδαφική του περιφέρεια χωρίς να τα μεταφέρει αλλού, όπως φερεται να έχει πρόθεση να επιχειρήσει ο Δήμος Πατρέων, αλλά και χωρίς να επιτρέπει τη μεταφορά προβλημάτων από αλλού στην επικράτειά του.
Ακόμη δήλωσε «εντολοδόχος» των κατοίκων της περιοχής, των κατοίκων του μικρού Φλόκα αλλά κι όλων των Δυμαίων που δεν επιτρέπουν σε αυτόν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «…να βάλει νερό στο κρασί του…Άλλωστε…», αναρωτήθηκε «η αποδοχή στο παρελθόν της δημιουργίας στου Φλόκα εργοστασίου επεξεργασίας και των στερεών αποβλήτων της Πάτρας δεν ήταν ισχυρό δείγμα μεγαλοψυχίας και συναίνεσης;…»
Τέλος, αφού ζήτησε κι αυτός από τα μέλη της τωρινής Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης να επιδείξουν την αναγκαία και αρμόζουσα από τα πράγματα πολιτική ευθιξία και να παραιτηθούν δίνοντας τη διαχείριση στους «φυσικούς διαχειριστές» που εξέλεξε ο λαός, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν όλοι στο σοβαρό αυτό θέμα, να συνταχθούν στην εισήγηση και να γίνουν «ένα σώμα και μια γροθιά».
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Αθανάσιος Ραυτακόπουλος ο οποίος εξέφρασε την ομόθυμη συμπαράσταση της παράταξής του στην πρόταση του Δημάρχου.
Κατόπιν πήρε το λόγο ο κ. Αλέκος Θανόπουλος της ελάσσονος μειοψηφίας και εξέφρασε την πάγια θέση της παράταξης που εκπροσωπεί και την εναντίωσή της στη δημιουργία του ΧΥΤΑ και στην κατασκευή του εργοστασίου επειδή θεωρεί ότι λόγω της κακής διαχείρισης τα βάρη κι οι οικονομικές συνέπειες από αυτήν πέφτουν πάντοτε στις πλάτες του λαού.
Ακολούθησε κύκλος ομιλιών και τοποθετήσεων από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εκδήλωσαν πνεύμα ενότητας και ομοθυμίας και τέλος η συζήτηση έκλεισε με την ψήφιση, κατά πλειοψηφία με μοναδική αρνητική ψήφο αυτήν του κ. Θανόπουλου, των θέσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν από την εισήγηση και το δήμαρχο.

Αχαγιώτικα Νέα
Φύλλο 254 – Φεβρουάριος 2011
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: